Danie bezglutenowe – placki z mąki kokosowej

Bardzo szybkie i proste danie. Można je zjeść na śniadanie, przekąskę czy obiad. Moim dzieciom bardzo smakują. Jest to również świetna alternatywa dla osób które nie tolerują glutenu. Zawiera dużą ilość białka i błonnika

Placki z mąki kokosowej:

Składniki na ok 12 placów, czas przygotowania 20 min

  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 2/3 szklanki mleka (tu w zależność od preferencji może być krowie lub roślinne)
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonego lub innego słodzika
  • szczypta soli

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na gładką masę. Smażymy na oleju, tu też w zależności od preferencji. Usmażone placki podajemy na ciepło na klika sposobów: z cukrem pudrem, z syropem klonowym lub z miodem i owocami.

Takie placki są bardzo sycące! Smacznego!

Może Ci się również spodoba